마늘보쌈

[KOR, GER] 오스트리아에서 족발 만들기 | How to make Jokbal

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작성자 소소한데이지 Small Th… 작성일20-04-03 00:00 조회1회 댓글0건

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재료:
-돼지족(앞발) 약 2.2kg
-사과1개 (작은 사과는 2개 사용), 마늘1통, 생강, 양파2개, 파2개, 월계수잎6장, 페퍼론치노 3-5개, 시나몬스틱1개, 통후추20알
-된장1T, 간장 반컵, 커피가루1T, 흑설탕(황설탕)5T, 미림(와인, 청주)1컵, 콜라1컵, 물엿 7T, 소금1/2t
-참기름

조리방법:
1. 8-12시간 찬물에 담궈서 핏물을 뺀다. (2-3번 물 갈아줌)
2. 고기를 핏물이 잘 빠지게 마시지해서 씻고 면도기로 털을 밀어준다. (털이 없어서 생략)
3. 냄비에 고기, 물은 고기가 잠길정도로 넣고 생강 한 톨을 편 썰어서 넣고, 월계수잎 3장도 넣고 센불에서 20분 삶음 (뚜껑은 반쯤 연채로 애벌삶기)
4. 냄비와 고기를 한번 깨끗이 씻어준다. (중요)

5. 재료준비
- 사과1개 (작은 사과는 2개 사용) - 씨 제거, 마늘1통, 생강 한 톨, 양파2개, 파2개, 월계수잎3장, 페퍼론치노 3-5개, 시나몬스틱1개, 통후추20알 (껍질채 들어가는 재료들은 깨끗하게 씻어준다.)
- 된장1T, 간장 반컵, 커피가루1T, 흑설탕(황설탕)5T, 미림(와인, 청주)1컵, 콜라1컵, 물엿 7T, 소금1/2t

*추가로 들어가면 좋은 재료: 팔각, 정향
*망이 있다면, 채소류는 넣어주는게 깔끔해요.

6. 센불에서 2시간- 2시간반정도 삶아준다.
부드러워서 꼬치로 찍었을 때 쑥 들어가면 완성
*Tip 남은 족발 삶은 물은 건더기를 잘 건져서 버린 후, 냉동보관 했다가 다음에 사용가능.

7. 뜨거울 때 족발에 참기름을 발라주고 한 김 식혀준다.
8. 고기 뼈를 잘 발라준 뒤, 살코기만 랩에 돌돌싸서 냉장고(또는 냉동실)에 넣어뒀다가 썰면 예쁘게 썰린다.
*따뜻할땐 살코기가 잘 부스러지니 주의하세요.

+옵션
- 마늘소스 샐러드
양배추 1/4통 채썰고 다진마늘1T, 설탕1.5T, 식초2T, 미림0.5T, 소금1t, 레몬즙1T, 물 반컵

- 얹어서 먹는 마늘소스,
마늘1/4컵, 올리고당(물엿)7g 섞음
팬에 식용유 두르고 넣어서 약불에서 끓여준다음 꿀10g 섞는다.

Ingredients:
- about 2.2 kg of pork (front feet)
- 1 apple (or 2 small apples), 1 garlic, 2 ginger, 2 onions, 2 leeks, 6 laurel leaves, 3 to 5 pepperoncino, 1 cinnamon stick, 20 peppercorns
-1T of soybean paste, 1/2 cup of soy sauce, 1T coffee powder, 5T black sugar (sweetened brown sugar), 1 cup of mirim (wine, rice wine), 1 cup of coke, 7T starch syrup, 1/2t salt
- sesame oil

How to cook:
1. Put the pork into a bowl of cold water for 8-12 hours to drain the blood out of it. (Change water 2-3 times)

2. Knead the pork in order to drain the blood easily, wash it and use a razor to cut the bristles. (omit if there is no hog hair)

3. Put the pork, water , piece of ginger and three laurel leaves into a pot and boil over high heat for 20 minutes

4. wash the pot and pork clean (IMPORTANT)

5. Prepare ingredients
- 1 apple (or 2 small apples) - remove seeds, 1 garlic, 2 ginger, 2 onions, 2 leeks, 6 laurel leaves, 3 to 5 pepperoncino, 1 cinnamon stick, 20 peppercorns (wash the skin of the vegetables and fruits clean)
-1T of soybean paste, 1/2 cup of soy sauce, 1T coffee powder, 5T black sugar (sweetened brown sugar), 1 cup of mirim (wine, rice wine), 1 cup of coke, 7T starch syrup, 1/2t salt

*If you have a cheesecloth you can use it to put vegetables into it.

6. Boil it on high heat for 2:00 - 2:30 hours.
If it is soft, when you dip it with a skewer, it is done.

*Tip: The remaining broth can be reused next time, if you freeze it.

7. When it is hot, put sesame oil on the jokbal and let it cool down.

8. After removing the bones, warp the pork in a wrap and put it in a fridge (or freezer) before cutting it into pieces.
* Be careful when it is warm, the meat crumbs easily

+optional
- garlic sauce salad.
1/4 sliced cabbage and chopped garlic 1T, 1.5T sugar, 2T vinegar, 0.5T mirim, 1t salt, 1T lemon juice, 1/2 cup water

- garlic sauce on top
1/4 cup garlic, 7g of oligosaccharide (starch syrup) mix
Put cooking oil on a pan and boil it over low heat, then mix 10g of honey into it.

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